Program brige o zdravlju

Medicinska skrb

Amma kaže: „Priroda tijela je da se razboli. Zato je važno podvrgnuti se potrebnom medicinskom tretmanu. Kako bi se spoznao Bog, neophodno je čuvati fizički instrument – tijelo. Zato bolnice i tretmani nisu nekompatibilni s duhovnošću. Oni su najvažniji u održavanju tijela, koje je sredstvo spoznaje duše (sebstva).“

U ranim 1990-ima, Amma je rekla svojim monasima da ima viziju napraviti visoko specijaliziranu bolnicu koja bi nudila najmoderniju medicinsku pomoć siromašnima i bijednima. Na njezinim putovanjima po cijeloj Indiji, Ammi su dolazile tisuće odraslih i djece koji su patili od srčanih problema. Oni su trebali čekati na liječenje od četiri do sedam godina te je moguće da ga ne bi ni dočekali. Zato je iz njezinog urođenog suosjećanja rođena super specijalistička AIMS bolnica.

Postoje mnogi medicinski programi i instituti inspirirani Ammom koji omogućuju profesionalne tretmane i oporavak bolesnih i siromašnih. Ti medicinski instituti i programi obuhvaćaju bolnice, hospicije, domove zdravlja, različite programe medicinske pomoći, programe pomoći kod nesreća, programe plemenske skrbi i tako dalje.

Amrita Institut medicinskih znanosti – Amrita Institute of Medical Sciences (AIMS)

AIMS bolnica

AIMS bolnica

Priznata kao jedna od vrhunskih bolnica u Južnoj Aziji, AIMS bolnica organizacije Embracing the World (Embracing the World je dobrotvorna neprofitna međunarodna organizacija čiji je osnivač Amma) nudi sofisticiranu i suosjećajnu njegu u dostojanstvenom i lijepom ambijentu.

Misija AIMS bolnice je pružiti izvanrednu i pristupačnu medicinsku skrb u prijateljskom okruženju i duhu suosjećanja svim bolesnima, bez obzira na rasu, kastu, vjeru ili ekonomski status. Većina svih bolesnika primi subvencionirano ili besplatno liječenje.

AIMS bolnica je neprofitna bolnica s 1.300 kreveta za siromašne (210 kreveta na jedinici intenzivne njege). Od 1998. godine više od 1,2 milijuna pacijenata primilo je potpuno besplatne liječničke tretmane (u vrijednosti većoj od 50 milijuna $) u 12 glavnih specijalističkih ustanova, 12 komplementarnih medicinskih odjela, 24 operacijske dvorane.

AIMS usluge zajednici:

 • Potpuno opremljena kola hitne pomoći za udaljena područja

  Mobilna bolnica

  Mobilna bolnica

 • Posebni projekti, kao npr. prevencija od dijabetesa
 • Tele-medicina za bolnice i centre u selima
 • Četiri bolničke poslovnice pružaju besplatnu njegu
 • Obuka stotina plemenskih mještana za zdravstvene radnike
 • Ordinacije i hospiciji za teško bolesne osobe
 • Ayurvedska klinika, bolnica i istraživački centar
 • Besplatni zdravstveni pregledi i medicinski kampovi u udaljenim područjima Indije

Hospicij – Amrita Kripasagar

Hospicij je ustanova u kojoj se specijalizirana skrb teško bolesnima daje u ozračju ljubavi i suosjećanja. U društvu u kojem si samo nekolicina može priuštiti visoke troškove liječenja i osobne njege, većinu teško bolesnih pacijenata obitelj i društvo smatraju teretima. Ove osobe često prolaze kroz intenzivnu fizičku i psihičku patnju te su ostavljeni da umru bez dostojanstva.

Amritakripa dobrotvorna bolnica

Ova dobrotvorna bolnica koja se nalazi u Amritapuriju, otvorena je 1996. i funkcionira kao centar za primarnu zdravstvenu zaštitu mještana obližnje ribarske zajednice i kao bolnica za stanovnike ašrama te studente i osoblje računalnog instituta.

Ovaj objekt ima hitnu pomoć koja pruža naprednu reanimaciju i početnu skrb akutnih medicinskih i osnovnih kirurških hitnih intervencija. Također se brine za dnevne medicinske potrebe stotina posjetitelja ašrama. Specijalne ambulantne klinike daju u potpunosti besplatne tretmane  potrebitima na tjednoj bazi u području oftalmologije i otorinolaringologije (ORL), ortopedije, dermatologije, ginekologije, endokrinologije/dijabetologije. U klinici i ambulanti je tjedno omogućeno homeopatsko liječenje. Bolnica je opremljena laboratorijem za osnove hematologije i „krvne kemije“, analizu urina i slično. Ljekarna dnevno podijeli besplatne lijekove za više od stotinu ljudi, oko 80% dolaze iz donacija.

Populaciju pacijenata čini više od 8.000 seljaka iz lokalne ribarske zajednice, gotovo 2.000 stanovnika ašrama i više od 1.000 studenata i članova AICT računalnog instituta i oko 200 građevinskih radnika. Konzultacije i lijekovi su besplatni za siromašne. Liječnici pregledaju oko 200 pacijenata dnevno, ali na Devi Bhava daršan i dane festivala rade tijekom cijele noći. Svaki mjesec je pružena medicinska skrb u prosjeku 5.600 bolesnika.

Ostali medicinski programi

Da bi se odgovorilo stvarnim  potrebama bolesnih u udaljenim područjima koji ne mogu doći do gradskih bolnica, AIMS bolnica i nekoliko drugih M.A.Math organizacija diljem zemlje učestalo pružaju medicinske usluge kroz mobilne klinike i kampove na tim mjestima.

U ostale medicinske programe uključeni su:

 • Ublažavanje boli i palijativna skrb
 • Dijabetička skrb
 • Pomoć kod katastrofa
 • Hitna pomoć
 • Mobilna medicinska pomoć
 • Seoski kampovi
 • Očni kampovi
 • Klinika za neurologiju
 • Tele-medicina
 • Toksikologija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s