Briga o prirodi

Amma kaže: “Životna sila koja pulsira u krošnjama drveća, biljkama i životinjama, ista je životna sila koja pulsira u nama. Ista životna energija koja nam daje snage govoriti i pjevati je snaga u pozadini pjesme ptica i rike lava. Iskreni tražilac ili pravi vjernik ne može naštetiti prirodi jer on ili ona vidi prirodu kao Boga. On ne doživljava prirodu odvojeno od sebe. On je pravi ljubitelj prirode. Zemlja, stabla, biljke i životinje su manifestacije Boga. Trebamo ih voljeti kao što volimo sami sebe.”

GreenFriends (Zeleni prijatelji), organizacija koja gaji poštovanje prema prirodi, koordinirala je i inspirirala sađenje milijun mladih stabala od 2001. do danas.

GreenFriends je organizacija osnovana od strane M.A.Math-a za očuvanje i zaštitu okoliša. Ovaj program potiče ljubav prema prirodi i učvršćuje istinu da se čovjek ne razlikuje od prirode. Kada se brinemo za majku prirodu, ona će nas zauzvrat zaštititi.

GreenFriends redovito sade drveće i održavaju biljke. Njegovi članovi također vježbaju eko-meditaciju, metodu ili ponovno uspostavljanje vitalno važnog sklada između prirode i čovjeka.

Kroz projekt Amrita Vanam (Amrita šume), GreenFriends članovi organiziraju velike projekte pošumljavanja u suradnji s državnim šumarskim odsjecima.

Svakog studenog, GreenFriends distribuira i sadi 100.000 sadnica u državi Kerala. GreenFriends također ima za cilj vratiti izgubljenu tradiciju vrtu dvorca Kerala, koji se sastoji od mlade šume, ribnjaka i hrama. Pored tog arhitektonskog djela, vrtovi predaka daju prirodi svetu dimenziju i čuvaju ekosustav i biološku raznolikost.

“Djeco, očuvanje prirode treba biti jedan od naših prioriteta. Moramo stati na kraj uništavanju okoliša radi novca, radi naših sebičnih kratkoročnih potreba. Svaka obitelj trebala bi uzgajati drveće i biljke u svojem dvorištu. Kada su stari mudraci zapovijedali da se obožava drveće, oni su time podučavali svijet o potrebi očuvanja i zaštite prirode. Naše tradicionalne prakse uzgajanja cvjetnica i paljenja uljanica služe pročišćavanju atmosfere.”- Amma.

Očuvanje i zaštita prirode je važan aspekt Amminog humanitarnog rada. Postoje nekoliko ekoloških programa.

M.A.Math organizira i provodi pošumljavanje 100.000 stabala svake godine i sadnju ljekovitog bilja.

Kao što nam Amma kaže: “Sadnja stabala je nesebično služenje društvu. Baš kao što mi uživamo u stablima oko nas koje su zasadili ljudi u prošlosti i mi bismo ih isto tako trebali posaditi za buduće generacije. Ako nismo učinili neko nesebično djelo, trebamo posaditi drvo ili sadnicu; to bi uistinu bilo nesebično djelo koje bi koristilo nama i drugima”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s