Obrazovanje

Amrita institut za inženjering

Amrita institut za inženjering

Amma vjeruje da većina današnjeg tehničkog obrazovanja mehanizira ljude do točke gdje oni gube ljudskost. Kako bi se suprotstavio toj dehumanizaciji, njezin trust je osnovao Amrita institut za inženjering, napredno računalstvo i napredni menadžment, u Ettimadai, 15 kilometara od Coimbatore, Indija. Osim toga, Amma je osnovala mnogo škola na području medicine, umjetnosti, znanosti i strukovnog obrazovanja.

Mnogo toga čini Amrita institut jedinstvenim. Osim učenja o najnovijoj tehnologiji, studenti dobivaju znanje o yogi, meditaciji i ostalom. Osim nastavnog plana i programa, studenti od yoga učitelja dobivaju tečajeve zvane “Svjesnost o sebi i razvoj osobnosti“. Ti tečajevi pomažu studentima razumjeti sebe. Uče o ljudskom karakteru i što je točno ljudski um.

Osim u visokim školama, forme meditacije postale su dio svakodnevne rutine odmah u osnovnim školama koje je isto tako Amma osnovala. Ona kaže: „Meditacija je nemjerljivi dar. Ona otvara čovjekovu kreativnost i radost, tako da život postaje slavlje.“

Amrita Vishwa Vidyapeetham (Amrita University – sveučilište Amrita)

Sveučilište planira izgraditi centre diljem zemlje i inozemstva. Cilj svake škole sveučilišta Amrita je doći do razine da postane međunarodno cijenjeno, u rasponu od tri do pet godina. Amma je postavila dva cilja sveučilištu: 1) izvrsnost u svakom području znanja i 2) oblikovanje karaktera mladih kako bi postali vrijedni, nesebični i korisni građani zemlje i svijeta.

• 5 kampusa koji uključuju: školu inženjeringa, medicine, školu njege bolesnika, stomatologije, farmacije, poslovnu školu, novinarstvo, ayurvedu, obrazovanje, biotehnologiju te umjetnost i znanost
• Amrita istraživački laboratoriji razvijaju inovativne tehnologije na području komunikacije, računalne znanosti i biotehnologije
• 25 vodećih U.S. univerziteta, uključujući Harvard, Princenton i Yale i preko 50 univerziteta širom Indije surađuju s Amrita sveučilištem putem satelita kako bi unaprijedili obrazovanje i istraživanje
• Institut Peoples Education omogućava edukaciju za razne poslove i društveni razvoj
• UN program opismenjavanja seoskog stanovništva
• Amrita razvojne aktivnosti je program koji podupire poljoprivredna poduzeća i društveni razvoj kroz poslovne edukacije i projekte zapošljavanja grupa za samopomoć.

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje (Amrita Vidyalayam)

“Vidyalayam” je Sanskrtska riječ za školu. Amrita Vidyalayam projekt je Srednja škola za dječake i djevojčice osnovana s ciljem ispunjenja specifičnih potreba studentske zajednice. Amma pridaje veliku važnost obrazovanju i osposobljavanju djece kako bi se razvila kreativnost, inteligencija i karakter svakog djeteta.

Prva škola osnovana je u Kerali u Kodungalluru 1987. Jezik poduke u svim Amrita Vidyalayam školama je engleski, pored kojeg učenici uče još dva izborna jezika (Hindi, Malayalam – materinji jezici Kerale) ili Sanskrit (drevni Indijski jezik). Uče se i prakticiraju kulturne vrijednosti, nesebično služenje i o osobnoj odgovornosti.

Namjera je djecu naučiti o umijeću i znanosti pravog života (nesebično služenje, poniznost, poslušnost, suosjećanje, pravednost, hrabrost, optimizam, samopouzdanje, neustrašivost i domoljublje te znanje o sebi), kao i pružiti im izvrstan temelj za znanost i tehnologiju i to najbolje od Indijske i zapadne tradicije.

Sada postoje 44 takve škole u 7 država, odnosno u Kerali, Tamil Naduu, Karnataki, Andhra Pradeshu, Gujaratu, Maharashtra i New Delhiju. Škole pružaju osnovno, srednjoškolsko i više srednjoškolsko obrazovanje.

Učenicima u tim školama se osim kroz igrališta i učionica, nude sadržaji kroz znanstvene laboratorije, računalno obrazovanje i biblioteke.

Ammin plan je izgraditi 100 takvih škola diljem Indije.

Amma želi da djeca imaju najbolje moguće obrazovanje – obrazovanje koje im pomaže da se razviju tjelesno, mentalno, socijalno i
duhovno. Kao što Amma kaže: “Stjecanje majstorstva nad umom je prava edukacija. Tijekom tih formativnih godina djeci je potrebna velika pažnja, kao što mladim mladicama zaštitna ograda daje zaštitu.“

Škole su na engleskom jeziku i slijedite CBSE (vrlo cijenjeni nastavni plan i program, određen od strane Državnog odbora za obrazovanje u Indiji) nastavni plan i program.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s