Duhovne aktivnosti

Ašram u Amritapuriju

Amritapuri ašram u Indiji je prvi duhovni centar kojeg je osnovala Amma. Amma u njemu živi zajedno s 2.000 stanovnika koji su došli iz cijelog svijeta. Danas Amma ima duhovne centre diljem svijeta. Ti centri su idealno okruženje za meditaciju i nesebično služenje u mnogobrojnim Amminim humanitarnim aktivnostima. U njima se pruža utjeha i mir svima koji su došli tražiti ohrabrenje.

Govoreći o Amritapuri ašramu u Indiji, Judith Cornell, nagrađivani pisac, u svojoj knjizi “Amma – iscjeljuje srce svijeta” kaže: „Amritapuri ašram je središte u kojem Amma ima tisuću ruku koje se suosjećajno pružaju diljem svijeta kako bi njegovale ljudska bića duhovno, mentalno i fizički.“

Jasan uvjet za duhovni život je oslobođenje od želje za fizičkom udobnošću. Swamini Krishnamritaprana je rekla: “Majka je dobar primjer. Ona je jednako sretna legne li na goli ili cementni pod ili na udoban krevet – za nju je to sve isto. Njezin je um miran u svim situacijama. Netko joj je jednom dao automobil kako bi u njemu putovala, ali i da mora hodati ili putovati autobusom, to bi joj bilo jednako dobro. Nevezivanje znači koristiti stvari koje nam je Bog dao, ali ako one nisu tu ili ako su vam oduzete, morate ih se biti sposobni lako odreći.”

Osim tih duhovnih centara, Brahmasthanam hramovi koji su posvećeni Amminom božanskom odlučnošću, veliki su Ammin blagoslov cijelom čovječanstvu.

Ovdje se mora spomenuti da Amma putuje po svijetu više od 8-9 mjeseci u godini i sjedi iz dana u dan te u zagrljaju ljubavi prima sve koji k njoj dolaze po utjehu. Na Ammin zagrljaj ne bi trebalo gledati kao na običan zagrljaj. Samo oni koji su ga doživjeli mogu shvatiti istinu u ovoj tvrdnji.

Brahmasthanams hramovi

Utjecaj vedske astrologije, planetarni položaji u nečijoj natalnoj karti, dio su Indijske kulture već stoljećima. Hinduistički običaj, ne samo da uzima u obzir učinke različitih planeta na život pojedinca, nego i odnos između pojedinčeve karme (prošlih aktivnosti) i tih planetarnih položaja. Hindu filozofija dodatno obuhvaća uvjerenje da se potencijalni negativni utjecaji planetarnih položaja mogu ublažiti na različite načine. Brahmasthanam hramove je osnovala  Amma kao jedan od načina da se smanji utjecaj ovih negativnih utjecaja u našim životima. Kroz vjeru i pobožnost i određene duhovne prakse utvrđeno je da se mnogi loši učinci mogu izbrisati činjenjem dobrih djela. U Brahmasthanam hramovima se izvodi poseban oblik obožavanja, zvan puja, kako bi se pojedincu smanjio potencijalni negativni utjecaj na život.

Amrita Vedanta Vidyalayam

U Amritapuri ašramu je osnovan Vedanta Vidyalayam. Vidyalayam je Sanskrtska riječ za školu, a Vedanta je Hindu ne-dualistička filozofija koja obuhvaća koncept jedne sveobuhvatne stvarnosti (Brahman). Dakle, škola uči da je cilj života spajanje s tom božanskom sviješću.

Škole pružaju monasima (Brahmacharins i Brahmacharinis) M.A.Math-a strogu obuku Vedanta filozofije, vjerskih tekstova poput Bhagavat Gite, instrumentalne glazbe, bhajana (pobožnog pjevanja), prigodnog svečanog bogoslužja, učenja Sanskrta, meditacije i yoge. Kao proširenje njihove formalne obuke, ovi pojedinci također obavljaju sav posao u ašramu – od kuhanja do rada na kompjuterima. To im omogućuje da u praksi provode naučena načela i u potpunosti dožive ta učenja. U godinu dana, oni provode najmanje tri do četiri mjeseca intenzivne duhovne prakse, a u ostatku razdoblja mogu primijeniti novostečenu mudrost kroz nesebično služenje. Nastava se provodi za gotovo 700 Indijskih i stranih državljana koji dobivaju obuku o spisima i Indijskoj kulturi i kulturnoj baštini, religiji i duhovnosti, yogi, pobožnom pjevanju, instrumentalnoj glazbi i meditaciji. Ašramska knjižnica, koja sadrži mnoge važne vjerske izvore, rijetke knjige i rukopise, dostupna je za javnu uporabu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s