Ammina učenja

Ammin život je njezina poruka. Drugim riječima, Amma ne uči ništa što ona ne živi u praksi. Živeći iz trenutka u trenutak u konstantnom stanju vrhovne sreće, Amma s ljubavlju grli tisuće ljudi iz dana u dan, brišući im suze, dajući svima koji dolaze k njoj njezino božansko vodstvo i utjehu. Amma kroz primjer vlastitog života preporučuje put nesebičnog služenja.

Amma kaže: “Ljepota i draž nesebične ljubavi i služenja ne smije nestati s lica zemlje. Svijet bi trebao znati da je život posvećen drugima moguć i da je život inspiriran ljubavlju i služenjem čovječanstvu moguć. Meditacija i proučavanje duhovnih tekstova su kao dvije strane novčića. Graviranje novčića je nesebično služenje i to je ono što mu daje pravu vrijednost. Naše suosjećanje i nesebično djelovanje odvest će nas do dublje istine. Kroz nesebično djelovanje možemo iskorijeniti ego koji skriva jastvo. Nevezana, nesebična akcija dovodi do oslobođenja. Takva akcija nije samo posao, to je karma yoga.”

Amma uvijek naglašava da je svrha čovjekova života shvatiti tko smo mi zapravo. Ona kaže: “Spoznajući vlastito jastvo postajemo potpuni, bez potrebe za postizanjem nečeg više. Život postaje savršen.”

Za postizanje ovog cilja, Amma kaže da ne postoji određeni put ili duhovna praksa koju bi svima preporučila. ”Baš kao što doktor daje različite doze pa čak i različite lijekove bolesnicima s istim dijagnozama, tako i duhovni učitelj prepisuje različitim ljudima različite načine kako bi postigli isti cilj. Duhovnost je praktična znanost o životu. Osim što nas vodi prema krajnjem cilju samospoznaji, također nas uči prirodi svijeta i na koji način shvaćati svijet i živjeti potpuno i ispunjeno na najbolji mogući način.”

No, Amma kaže da je put predanosti i nesebičnog služenja najsigurniji i najčešće prakticirani put za mnoge ljude.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s