Odnos između Gurua i učenika je vječna veza

Iz Ammine poruke na Gurupurnima

Kad bismo pokušali brojati od početka tradicije odnosa Gurua i učenika, učenici su slavili na desetke tisuća Gurupurnima. Proslave su samo putokazi na cesti koji nas upućuju u pravom smjeru. Da bismo razumjeli značenje tih slavlja, moramo promatrati puno dublje od vanjskih pudja i tradicionalnih postupaka koji se na taj dan izvode.

16-gp1

U ljudskom životu postoje mnogi odnosi. No, odnos između Gurua i učenika se ne može promatrati poput zemaljskih odnosa.

U stvarnosti, jedina spona ljubavi koja je vječna i neuništiva, odnos je između Gurua i učenika. U drugim odnosima prevladavajući čimbenik je vezanost. No, u odnosu između Gurua i učenika ne postoji vezanost, jer Guru predstavlja vrata koja nas vode iz odnosa vezanosti do potpune slobode.

16-gp4

Svi međuljudski odnosi su poput dvije male struje koje teku jedna pored druge. Odnos između Gurua i učenika je posve drugačiji. Učenikovo iskustvo je kao ono od čovjeka koji stoji ispod snažnog toka rijeke Gange koja se slijeva sa nebesa na kosu Gospoda Shive i odande na Zemlju. Božanska prisutnost Duhovnog učitelja i beskrajan dotok milosti pomažu pročistiti učenika.

16-gp2

U stvari, Guru je samo prisutnost. Ako netko postavi pitanje: “Je li Učitelj tijelo ili Sebstvo?” ispravnog odgovora ne bi bilo. Guru je stalno u stanju jednote sa Najvišim Sebstvom te stoga nema osjećaj “ja” ili “moje”. Jednom kada ego ne postoji, fizičko tijelo postaje poput prazne školjke. Nema veze sa Sebstvom. Zato Guru ne može biti tijelo. No, to je također netočno jer možemo vidjeti jedino Guruovo tijelo. Istina je da je Duhovni Učitelj samo prisutnost, poput beskrajnog neba.

16-gp3

Za Gurua koji je daleko od stanja da voli ili ne voli, ne postoji misao “Ja sam Guru i vi ste učenici. Ja sam superioran i vi ste inferiorni.” Učitelj nema potreba ili zahtjeva. Gledajući na ovaj način, vidjet ćemo da u ovom odnosu postoji zapravo jedino učenik. Guru bi trebao postati poput mjesečine za punog mjeseca koja stalno sjaji u učenikovom srcu. Odnos između Gurua i učenika je vječna veza koju smo ostvarili sa tom božanskom prisutnošću.

  • Odlomak iz Ammine poruke na Gurupurnima – 19.07.2016. u Tokiju
By Veda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s